Pauline eregast bij de première van de film De Dirigent

Pauline van Waesberghe met regiseur Maria Peters als eregast bij de premiere van de Dirigent

Op 24 Oktober ging de film de Dirigent in première in CineCity in Vlissingen. Onder anderen regisseur Maria Peters, hoofdrolspeler Christanne de Bruijn en producent Dave Schram komen over de rode loper. En Pauline was Waesberghe was erbij - als eregast nog wel - omdat zij nog les heeft gehad van de Nederlandse vrouw die de hoofdpersoon van de film is.

Maria Peters heeft negen jaar aan de film gewerkt. Deze vertelt het waargebeurde verhaal van de 24-jarige Antonia Brico. Als kind is zij met haar ouders naar Amerika geëmigreerd. Zij droomt ervan dirigent te worden, maar niemand neemt haar ambitie serieus.

Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar Nederland, waar ze de befaamde Willem Mengelberg smeekt om dirigeerlessen. Die ziet dat niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn. Tegen alle verwachtingen in weet zij daar de eerste vrouw te worden die grote symfonieorkesten dirigeert. 

Pauline heeft in 1979 les gehad van Antonia Brico tijdens haar studie in Denver, in de Verenigde Staten. Ook destijds was zij al een bekendheid, en er werd in 1974 al een documentaire over Antonia gemaakt door o.a. Judy Collins. Pauline was dan ook positief verrast dat er een nieuwe film over Antonia gemaakt werd.

Ze had meteen een bericht gestuurd naar de producent van de film en hij vond het zo leuk dat er in Nederland iemand was die bij Antonia gestudeerd had, dat hij Pauline uitnodigde voor de Nederlandse première van de film in Vlissingen. Daar werd Pauline aangekondigd als eregast, geinterviewd op het podium, en konden mensen allerlei vragen aan haar stellen over Antonia. "Ik had een leuk gesprek met de producent, regisseur en hoofdrolspeelster, het was een fantastische dag", aldus Pauline.

Wil je meer weten over de vrouw van wie Pauline les heeft gehad en kijken of haar verhaal ook jou kan inspireren? De film draait momenteel nog in de Pathé en andere bioscopen!

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer